Най-малко един човек убит при атентат в Алжир в навечерието на изборите
Най-малко един човек убит при атентат в Алжир в навечерието на изборите / netinfo

Най-малко един човек бе убит, а петима - ранени, при бомбен атентат в Алжир ден преди утрешните парламентарни избори в страната, предаде Франс прес.

Жертвата е полицай, съобщиха източници от силите за сигурност. Сред ранените има двама негови колеги.

Атентатът бил извършен тази сутрин с две самоделни бомби. Те избухнали близо до кафене в големия град Константин, който не бе ставал арена на подобно нападение през последните няколко години.

Мишена на нападението е бил пазар в близост до кръговото кръстовище, на което е бил на пост убитият полицай. Мъжът, който носел самоделните взривни устройства в торби, бил забелязан от полицаи преди да достигне пазара. Той побягнал, като в бързината изоставил бомбите.

До момента никой не е поел отговорност за атентата.

Алжирският министър на вътрешните работи и местното управление Нуредин Язид Зерхуни осъди нападението като саботаж срещу демократичната система в страната.

Зерхуни призова сънародниците си да отидат масово до избирателните урни, за да покажат привързаността си към демокрацията. Най-добрият отговор на такъв вид атентати е високата избирателна активност, подчерта той.

Зерхуни обърна внимание, че властите са предприели специални мерки за сигурност с цел спокойното протичане на изборния ден.

"Организацията на Ал Кайда за ислямския Магреб" призова по-рано за бойкот на предстоящите утре избори за подновяване на състава на долната камара на парламента - Националното събрание, отбелязва Франс прес. Очаква се избирателната активност да е много ниска.