Най-малко 8 души са загинали при преминаването на тропическата буря Грейс през Източно Мексико, която предизвика наводнения и прекъсване на електрозахранването, предаде ДП

Жена и пет деца бяха погребани от свлачище в градчето Бандериля, съобщи губернаторът на щата Веракрус Куитлауак Гарсия Хименес. Мъж е загинал в Поса Рика, а друго дете - при срутването на къща в Салапа.

Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор поднесе съболезнования на близките на жертвите и написа в Twitter "Не сте сами!".

В очакване на урагана Хенри в САЩ, хората се запасяват с батерии и бензин

Грейс връхлетя Мексиканския залив със силата на ураган, а след това бързо отслабна, преминавайки над сушата. Тя обаче беше съпроводена с проливни дъждове. Служители на гражданската защита съобщиха за свлачища и наводнения в няколко мексикански щата.

"Призоваваме населението да не намалява бдителността си", каза губернаторът на щата Веракрус. "Макар че бурята премина, извънредната ситуация не е свършила", предупреди той.

В над десет града в щата Веракрус има изкоренени дървета, повалени стълбове и наводнени пътища. Повече от половин милион души са временно без електричество, съобщи електроразпределителната компания CFE.
 

БТА



Няколко полета до Веракрус, Тампико, Рейноса, Кулиакан и Уатулко са били отменени заради урагана.

Властите в столицата на Мексико също повишиха нивото на риск и призоваха жителите на многомилионния град да са предпазливи.

В четвъртък Грейс удари полуостров Юкатан и предизвика разрушения и прекъсвания на тока, но пострадали нямаше.
БТА