Афганистан студена вълна
Афганистан студена вълна / БГНЕС
Най-малко 70 души са загинали за една седмица от студената вълна, обхванала Афганистан - страна, която вече е изправена пред много сериозна хуманитарна криза, съобщиха фактическите власти на талибаните.

В Кабул и провинциите на бедната страна от Югоизточна Азия температурите паднаха доста под нулата след 10 януари. В централната провинция Горе бяха отчетени най-ниските: -33°C през уикенда на 14 и 15 януари. В провинция Багдадис термометрите показаха -28°С.

"Тази зима е далеч най-студената през последните години", заяви пред АФП Мохамед Насим Муради, ръководител на метеорологичната служба на Афганистан. "Очакваме студената вълна да продължи още една седмица или повече", предупреди той.

По данни на министерството за управление на бедствията най-малко 70 души са загинали след началото на студената вълна. Изгубени са и 70 000 глави добитък - животни от изключително значение за страната.

В провинциите бездомни семейства се струпват около огньове, докато в покритата със сняг столица по-големите късметлии се събират около традиционни печки, в които се горят дърва или въглища.

В районите в централната и северната част на страната обилните снеговалежи са затворили пътища, според снимки, качени в социалните мрежи.

Студената вълна допринася за огромните трудности, които страната, която вече е изправена пред една от най-сериозните хуманитарни кризи на планетата, трябва да преодолее. Повече от половината от 38-милионното население на Афганистан е изправено пред остра продоволствена несигурност. Три милиона деца са изложени на риск от недохранване.

Афганистанската икономика, която и без това е в тежко състояние от десетилетията на война, изпадна в още по-дълбока криза, тъй като милиардите от международната помощ бяха спрени, след като талибаните завзеха властта през август 2021 г.

Разпределянето на хуманитарна помощ от неправителствени организации също е поставено под въпрос след решението на талибаните от 24 декември да забранят на жените да работят за тях. Големи неправителствени организации преустановиха дейността си в знак на протест срещу това решение, което се отнася за всички области с изключение на една - здравеопазването. Някои от тях възобновиха дейността си в тази област през последните няколко дни в някои провинции, след като получиха уверения от властите, че техните работници ще могат да работят безопасно и безпрепятствено.
 
БГНЕС