Най-малко 60 убити за последните три дни в Йемен
Най-малко 60 убити за последните три дни в Йемен / снимки: Reuters

Най-малко 60 души са убити в последните два дни при най-кръвопролитните досега репресии над продемократичните протести в Сана, предизвикали във вторник ожесточени сражения между преминали на страната на опозицията войници и верните на президента сили, предаде Ройтерс.

Опозиционен източник съобщи, че дезертиралите войници, противници на президента Али Абдула Салех, са се споразумели с правителствените сили за спиране на огъня. Те се договориха за примирие между президентските сили и силите на дезертиралия генерал Али Мохсен, посочва източникът.

Оръдейна стрелба и експлозии обаче продължиха да отекват в йеменската столицата, а правителствен представител каза, че двете страни продължават да преговарят за примирие.

Най-малко 30 души бяха убити във вторник, сред тях и журналист, работещ за саудитската телевизия "Ал Ихбария". Правителството съобщи за двама убити свои войници същия ден. Медици съобщават за поне 187 ранени протестиращи при драматично ескалиралото насилие, започнало с мащабно антиправителствено шествие в неделя.

Наймалко 60 убити за последните три дни в Йемен
netinfo

Пред Съвета на ООН по правата на човека в Женева йеменският външен министър Абубакр ал Кирби заяви, че кръвопролитията от неделя ще бъдат разследвани, а извършителите им - съдени, съобщава БТА.

Силите на режима са убили 9 души през третия ден от сблъсъците, предаде Ройтерс, като се позова на медицински представители. Сред убитите са трима демонстранти, трима бунтовнически бойци и случаен минувач в столицата Сана. Те били поразени от минометен огън. Още двама души са загинали при сблъсъци между протестиращи и силите за сигурност в южния град Таиз.