мигранти лодка
мигранти лодка / iStock/Getty Images
Лодка с мигранти се преобърна край бреговете на Либия, като вероятно са загинали най-малко 35 души, съобщи днес Върховният комисариат на ООН за бежанците, цитиран от Асошиейтед прес. 

Трагедията е станала вчера близо до бреговете на либийския град Сабрата – основна отправна точка за много африкански мигранти, които се отправят рисковано пътешествие през Средиземно море, каза Международната организация по миграция (МОМ).

Организацията съобщи, че са били извадени телата на шест мигранти, а останалите 29 души са изчезнали и се предполага, че са загинали.

Това е поредният трагичен случай с мигранти от Северна Африка, които отчаяно търсят по-добър живот в Европа, отбелязва АП. По данни на МОМ само през последната седмица най-малко 53 мигранти са загинали или се предполага, че са се удавили край бреговете на Либия.

По-рано този месец над 90 души, пътували в претъпкана лодка, се удавиха в Средиземно море, дни след като са отплавали от Либия, съобщи неправителствената организация „Лекари без граници“.         

Гръцката брегова охрана е спасила над 100 мигранти край остров Парос

През последните години трафикантите на хора се възползват от хаоса в Либия и прекарват мигранти през сухопътните граници с шестте ѝ съседни страни. Обикновено мигрантите са натъпквани в зле оборудвани лодки. Ако бъдат върнати в Либия, те обикновено са отвеждани в управлявани от властите центрове за задържане, в където често биват малтретирани.   

От началото на януари до 11 април са загинали най-малко 476 мигранти на път през централната част на Средиземно море, сочат данни на МОМ.
 
БТА