Най-малко 25 души загинаха от лошо време на остров Мадейра
Най-малко 25 души загинаха от лошо време на остров Мадейра / снимкa: Reuters

Най-малко 25 души са загинали от проливни дъждове и бурни ветрове на португалския остров Мадейра, съобщи местната гражданска защита, цитирана от АФП.

Седемнайсет души са ранени вследствие на пороите, които връхлетяха острова през изминалата нощ. Всички са настанени в болница. Много хора се водят в неизвестност, заяви кметът на столицата на архипелага Мадейра, разположен на около 900 км югозападно от Португалия и на около 500 км от африканския бряг.

Лошото време, особено неблагоприятно в южната част на острова, предизвика наводнения, земни свлачища, срутвания и падане на дървета, показват португалските телевизии. Освен от дъжда, ситуацията бе влошена от ветрове със скорост повече от 100 км в час и бурно море.

Наводненията предизвикаха големи щети, като разрушиха частично мостове и къщи. Телефонните връзки бяха прекъснати, а някои района останаха без ток.

Много сгради от по-ниските части на град Фуншал бяха евакуирани, а пътищата останаха трудно проходими, което допълнително усложни работата на спасителите. Международното летище в Мадейра също бе затворено, пише БТА.

Според португалския метеорологичен институт най-лошото е преминало и метеорологичните условия ще се успокоят. В Лисабон премиерът Жозе Сократиш изрази солидарност с жителите на острова и отбеляза, че министърът на вътрешните работи Руи Перейра е заминал за мястото.