/ БТА
Най-малко 20 души са загинали, а 96 са били ранени при самоубийствен атентат днес в джамия в северозападния пакинстански град Пешавар, предаде Асошиейтед прес, като се позова на полицията.

По информация от полицейски служители и очевидци атентаторът се е самовзривил по време на молитва в джамията, където тази сутрин са се били събрали около 150 вярващи. Има опасения, че броят на жертвите ще нарасне, тъй като много от ранените са в критично състояние.
 
Според полицейския служител Зафар Хан експлозията е повредила покрива на джамията, който се е срутил и е ранил много хора.

Засега никой не е поел отговорност за взрива в Пешавар, столицата на граничещата с Афганистан провинция Хайбер Пахтунхва. Подозренията за подобни нападения най-често падат върху пакистанските талибани, които в миналото са извършвали такива бомбени атентати. 

Пакистанските талибани, известни като "Техрик е талибан Пакистан" (ТТП), са отделна групировка, но и близък съюзник на афганистанските талибани, завзели властта в Афганистан през август 2021 г., когато войските на САЩ и НАТО бяха в заключителния етап на изтеглянето си от страната след 20-годишна война. ТТП води въоръжена съпротива в Пакистан през последните 15 години, като се бори за по-строго прилагане на ислямските закони в страната, за освобождаване на членове на групировката от правителствени арести и за намаляване на пакистанското военно присъствие в бившите племенни райони на страната.
Владимир Арангелов/БТА