Най-малко 20 убити и 120 ранени след бомбен атентат в Бейрут
Най-малко 20 убити и 120 ранени след бомбен атентат в Бейрут / снимка: БГНЕС

Най-малко 20 души са убитите и 120 ранените в експлозията, станала днес в южен квартал на Бейрут, контролиран от въоръжената групировка Хизбула, съобщиха осведомителните агенции.

Според съобщение на ливанската армия взривът е от кола бомба. Експлозията е опожарила няколко автомобила и силно е повредила няколко сгради наоколо, блокирайки голям брой хора вътре. В района работят спасителни екипи.

Сунитската въоръжена групировка „Бригадите на Айша” пое отговорност за бомбения атентат, като заяви, че мишената е била шиитската Хизбула и че ще има други подобни нападения, пише БТА. „Това е вторият път, когато ние определихме мястото и времето на битката и вие ще видите още с Божията воля”, казва маскиран мъж, застанал между двама други мъже с оръжия, във видеообръщение към лидера на Хизбула Хасан Насралла, предаде Ройтерс.

Инцидентът става само месец след подобен атентат в същия район, при който бяха ранени около 50 души, и само ден след интервю на лидера на Хизбула Хасан Насрала, твърд съюзник на сирийския режим на Башар Асад. Отговорност за днешния атентат пое неизвестната досега сирийска групировка „Бригада 313”, която обоснова терористичния акт с намесата на Хизбула в сирийския конфликт на страната на режима.