Най-малко 20 ранени при престрелки в Южна Осетия
Най-малко 20 ранени при престрелки в Южна Осетия / снимка: БГНЕС

Най-малко 20 души са ранени при престрелки през изминалата нощ в грузинската сепаратистка област Южна Осетия, съобщиха представители на местните власти, цитирани от Франс прес и БТА.

Осемнайсет души са ранени при стрелба срещу южноосетинската столица Цхинвали откъм Грузия, посочва на сайта си сепаратисткото правителство. Непотвърдени данни сочат, че има и четирима убити в едно от местните села, твърдят южноосетинските власти. Според тях атаките срещу села в Южна Осетия са продължили и тази сутрин.

Над 300 жени и деца от обстреляното село Дменис са напуснали домовете си и очакват спасители от руска Северна Осетия, за да се евакуират, съобщи руското министерство на извънредните ситуации, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Двама грузински войници са ранени при нападения срещу позиции на грузинските войски от страна на южноосетински сили, заяви за АФП Марина Салуквадзе, говорител на държавното министерство на реинтеграцията в Тбилиси.

Подобни инциденти стават често, грузинците и южноосетинците се обвиняват взаимно, че другата страна първа е открила огън, припомня агенцията.

Сутринта в Грузия пристигна Юрий Попов, специален пратеник на руското министерство на външните работи като посредник в преговори за уреждане на конфликта между Тбилиси и Цхинвали.

Русия и днес обвини Грузия, че подготвяла военна операция в Южна Осетия. Външното министерство в Москва изтъкна, че търси изход от кризата заедно с Тбилиси.