Най-малко 12 души бяха убити от силите за сигурност в Сирия
Най-малко 12 души бяха убити от силите за сигурност в Сирия / снимка: Reuters, архив

Сирийските сили за сигурност убиха най-малко 12 души при продължаващите седми месец продемократични протести, предаде ДПА, като се позова на активисти. Силите за сигурност са открили безразборна стрелба срещу демонстранти в градовете Хама и Хомс и са щурмували южния град Баср ал Харир, където се чувала интензивна стрелба.

Властите са разположили танкове и армейски подразделения в различни части на страната. Активисти, цитирани от Асошиейтед прес, казаха, че силите за сигурност са стреляли по демонстранти, излезли по улиците след петъчните молитви.

Базираният в Лондон сирийски център за наблюдение на човешките права заяви, че в района на джамията "Рауда" в източния град Дейр аз Зур е имало интензивна стрелба.

Намиращият се в Сирия активист Мустафа Осо каза, че хиляди хора са се стекли по улиците на населените предимно с кюрди североизточни градове Камишли, Амуда и Дербасие. Според държавната телевизия един полицай е бил убит, а четирима са били ранени, след като са попаднали под обстрел в село в южната провинция Дараа.

Активисти, цитирани от Ройтерс, казаха, че силите за сигурност са застреляли шестима души в селище близо до Хама. По думите им армейски и полицейски части са навлезли сутринта в Хилфая с автобуси и камиони, въоръжени с картечници, и започнали безразборна стрелба, за да сплашат жителите.

Силите за сигурност са провели в района операция за откриване на дезертирали войници и за предотвратяване на редовните антиправителствени протести след петъчните молитви, заявиха активистите.

Ливански гражданин е бил ранен през нощта в окръг Акар след стрелба откъм сирийската граница, пише БТА. Няколко часа преди това сирийски войници погрешка открили огън по ливанско армейски подразделение в района, където вчера 15 военни от сирийската армия за кратко навлезли в Ливан, докато преследвали бегълци, отбеляза ДПА.

Сирийското правителство обвини генералния секретар на Арабската лига Набил ал Араби, че насърчава външната намеса в делата на Сирия. Дамаск изрази "възмущение и силно безпокойство" от срещата на Ал Араби със сирийски опозиционни фигури в Кайро неотдавна.