/ iStock/Getty Images
Река Амазонка, която се счита за най-голямата като дължина, площ на басейна и пълноводие, се пресушава с рекордни нива в тропическите гори в Бразилия, съобщиха местни медии.

Причината е силната суша. Нивото на водата падна до 13,59 метра, съобщи пристанището на Манаус, най-голямата населена зона при сливането на Амазонка и Рио Негро. За сравнение, през същия период на 2022 г. нивото е била 17,6 метра. Според експерти стойностите през 2023 г. са били най-ниските за последните 120 години. От три месеца не е имало дъжд - реките станаха много плитки и оставиха жителите на отдалечени села без храна и вода.

Министерството на науката обяснява тежката суша на природния феномен Ел Ниньо, който възниква поради подводни течения в океана и провокира екстремни метеорологични явления по света. Агенцията предупреди, че сушата ще продължи поне до декември.

По-рано стана известно, че друга голяма река Мисисипи в САЩ също става по-плитка. Нивото на водата падна с 3,24 метра под базовото ниво - тази цифра е сравнима с рекорда, поставен през 2022 година.
БГНЕС