/ screenshot/youtube
Британката Андрия Зафираку, начална учителка в проблемен район в Лондон, бе обявена на церемония в Дубай вчера за най-добър учител в света и получи награда от 1 млн. долара, предаде АФП.

"Поздравления на Андрия Зафираку, че спечели титлата най-добър учител в света - най-хубавата професия в света", написа в Twitter емирът на Дубай Мохамад бин Рашед Ал Мактум, след като връчи наградата на лауреатката.
 

На церемонията присъства световният шампион във Формула 1 Луис Хамилтън, който донесе приза със спортен болид, ескортиран от дубайската полиция. Зафираку бе една от 10-те финалистки измежду 30 000 кандидати от целия свят, които участваха в международния конкурс за най-добър учител в света.
 

Тя преподава в общинското училище на Алпертън - многоетнически беден район в Северен Лондон, посочиха организаторите. Научила е основни думи и фрази от 35-те езика, говорени в нейното училище - включително хинди, тамилски и гуджарати - и може да общува с учениците си и техните родители, мнозина от които са бежанци. Освен това Зафираку е въвела реформа на учебната програма, за да я направи по-близка до всекидневието на своите ученици.
 

Конкурсът за най-добър учител се организира за четвърти път от фондация, работеща в Дубай. Наградата е финансирана на траншове, с условието, че лауреатът ще остане учител най-малко пет години.
 

Фондацията е основана от индийското семейство Варки, които са се заселили през 50-те години на миналия век в Обединените арабски емирства, по онова време британски протекторат. Фамилията е натрупала състояние, като е изградила мрежа от частни училища, предназначени първоначално за децата на заселници от западни страни или от Индийския субконтинент, настанили се в страните от Персийския залив по времето на петролния бум, посочва АФП.
БТА