Над триста са жертвите на труса в Перу
Над триста са жертвите на труса в Перу / снимка: BGNES

Над 330 души са загинали в земетресението, което разлюля Перу тази нощ. Това съобщават от националната агенция за гражданска отбрана.

По-рано министърът на здравеопазването обяви, че жертвите са станали 115. „За съжаление цифрите са официални“, заяви Луис Паломино, ръководител на агенцията. На уебсайта си тя е посочила, че 337 са загинали, а 827 са ранените. Спасителните екипи съобщават, че най-тежко е положението в крайбрежната провинция Ика, южно от Лима. Те се опитват да се придвижат натам, но трудно, защото части от панамериканската магистрала, която е най- важната крайбрежна пътна артерия, са блокирани, а крадци нападат пътуващите.

Министърът на здравеопазването призова перуанците да дарят кръв за ранените и заяви, че екип от лекари и медицински сестри пътува към района на Ика. Той описа обстановката в града като "драматична".

Веднага след труса, Хавайският център за опасност от цунами предупреди, че има риск от приливна вълна за тихоокеанското всички страни без Перу. Констатирани са малки промени в нивото на океана.

Според Геоложката служба на САЩ епицентърът на труса е бил на 145 километра югоизточно от перуанската столица Лима, на дълбочина от 41 километра. Регистрирани са два вторични труса - от 5,8 и 5,9.