Над милион души протестираха за по-широка автономия на Каталония
Над милион души протестираха за по-широка автономия на Каталония / Reuters

1,1 милиона души участваха в Барселона в протест за увеличаване на автономията на испанския район Каталония, предадоха световните агенции.

Множеството завладя главните булеварди и улици в града в знак на протест срещу решението на испанския Конституционен съд, с което се ограничават и заличават част от новите привилегии, предоставени през 2006 г. на богатия северноиспански автономен район.

Протестиращите образуваха дълъг кортеж, начело на който имаше огромен плакат с надписа: "Ние сме един народ, ние сами решаваме, кое е най-доброто за нас". Множеството развяваше и каталонското знаме в червени и жълти тонове.

Според кмета на Барселона, социалиста Жорди Ереу, това е най-големият подобен протест в Каталония от 1977 г., когато по улиците на града излязоха 350 000 души, за да настояват за автономен статут за района.

Днешният протест е организиран от Омниум културал, асоциация за насърчаване на употребата на каталонския език и за защита на каталонската идентичност, съобщава БТА.

Според някои от участниците в протеста в Барселона е било поставено началото на независимостта на Каталония.

Испанският Конституционен съд отмени някои от приетите през 2006 г. по-големи привилегии за Каталония като например отдаването на по-голямо предимство на каталонския пред испанския или използването на думата "нация" в дефиницията за статута на автономния район.