/ iStock/Getty Image
Над 1 милиард таблетки метафетамини са иззети от полицията в Източна и Югоизточна Азия за една година

Броят на заловените хапчета за първи път надхвърля един милиард годишно, което показва мащабите на незаконното производство и трафик на наркотици в региона и предизвикателствата в борбата с тях, съобщи ООН, цитирана от Асошиейтед прес.

Към момента са иззети 1,008 милиарда таблетки  с общо тегло около 91 тона. Те са част от заловените в целия регион почти 172 тона метамфетамини във всички форми и са седем пъти повече от количеството, заловено 10 години по-рано, се казва в доклад на Службата на ООН по наркотиците и престъпността.

„Мисля, че регионът буквално плува в метамфетамин", заяви Джеръми Дъглас, регионален представител на агенцията на ООН за Югоизточна Азия, на пресконференция в тайландската столица Банкок, на която беше представен докладът "Синтетични наркотици в Източна и Югоизточна Азия".

„Така че ще трябва да има радикална промяна в политиката на Източна Азия за справяне с този проблем или той просто ще продължи да се разраства“, каза Дъглас.
Наркотиците се консумират предимно в Югоизточна Азия, но също така се изнасят за Нова Зеландия и Австралия, Хонконг, Корея и Япония в Източна Азия и все повече за Южна Азия.

Производството и трафикът на метамфетамин отново скочиха, тъй като предлагането се концентрира в региона на река Меконг и по-специално в Тайланд, Лаос и Мианма", каза Дъглас в имейл до Асошиейтед прес.

Увеличеното производство прави наркотика по-евтин и по-достъпен, което създава по-голям риск за хората и техните общности, се отбелязва в доклада. Според Дъглас, когато за първи път е работил в региона през 2002-2007 г., една таблетка метамфетамин е струвала пет-шест пъти повече, отколкото сега.
БТА