Над иракски Кюрдистан издигнаха кюрдското знаме
Над иракски Кюрдистан издигнаха кюрдското знаме / netinfo

Президентът на автономния кюрдски район в Северен Ирак Масуд Барзани е наредил иракското национално знаме да бъде свалено и на негово място да бъде издигнато кюрдското знаме, предаде Асошиейтед прес от град Сюлеймания, в иракски Кюрдистан. Нареждането било разпратено още във вторник до всички местни администрация в автономния кюрдски район и прочетено от самия Барзани по местни радиостанции.

Издигането на кюрдското национално знаме е още една стъпка към разширяване на самоуправлението на кюрдските райони в Ирак, отбелязва агенцията.

Северните райони на Ирак, населени предимно с кюрди, постепенно започнаха да изграждат структури на автономно управление след навлизането на международната военна коалиция през 2003 г.

На 7 май кюрдският парламент, който заседава в град Ербил, взе решение за обединяване на трите кюрдски провинции, управлявани от две администрации, доминирани съответно от Кюрдската демократическа партия на Барзани и от Патриотичния съюз на Кюрдистан на Джалал Талабани.

Сунитите в Ирак се опасяват, че кюрдите се стремят към окончателно обособяване в рамките на новата федерална система в страната. Ако техният пример бъде последван от шиитите в богатия на петрол Южен Ирак, сунитите ще останат само с финикови горички и пустиня, посочва АП.

Кюрдските райони на Ирак останаха извън контрола на бившия режим на Саддам Хюсеин след войната през 1991 г. Защитени от въздуха от американски и британски военни самолети, кюрдите постепенно създадоха свои автономни органи. След интервенцията през 2003 г. иракски Кюрдистан бе единственият район в Ирак, в който не настъпиха осезаеми промени.

Новата иракска конституция признава правото на кюрдите на самоуправление и създава правен механизъм за самоуправление и на други райони, но в рамките на иракската държава.