Над един милион московчани излизат на пролетен съботник
Над един милион московчани излизат на пролетен съботник / снимка: bg.wikipedia.org / Москва

Над един милион московчани се очаква да излязат днес на почистване на града след дългата зима, предаде ИТАР-ТАСС. През втория пролетен съботник ще бъде отделено основно внимание на боядисването на фасадите, стълбовете и светофарите, почистването на тревните площи, парковете и градинките, заявиха от кметството. На първия съботник на 11 април, в който се включиха с доброволен труд 1,3 млн. столичани, бе изпълнена "мръсната работа" – извозването на сметта, измиването на фасадите, спирките на обществения транспорт, на парапетите на крайбрежните улици и пътните знаци.

 

Този път властите очакват още повече доброволци поради очакваното затопляне - до 12 градуса по Целзий, без дъжд. В някои квартали са планирани концерти и почерпки с чай и сладкиши след уборката. Чиновниците от московското правителство начело с кмета Юрий Лужков също ще се включат в почистването, като са разпределени на различни участъци.

 

Днес се отбелязва 90-ата годишнина от първия колективен съботник през 1919 г. в железопътното депо Москва-Сортировъчна-Рязанска. Тогава работниците безплатно  ремонтират за една нощ три парни локомотива, които изпращат на  фронта. В чест на събитието днес в депото ще има митинг, след  който работниците и служителите от администрацията ще се посветят на благоустройство на територията. Ще бъде подновена боята на два локомотива – един съвременен и един от времето на Втората  световна война, като символ на приемственост на почина. По традиция заработените средства ще бъдат внесени във фонд за помощ на ветераните от отрасъла.