Над двайсет бунтовници ликвидирани в Ирак за два дни
Над двайсет бунтовници ликвидирани в Ирак за два дни / netinfo

Американската армия съобщи, че 23 бунтовници са убити в Ирак за два дни при акции срещу бивши убежища на сунитската съпротива. Извършени са и въздушни удари близо до Рамади, на 110 км западно от Багдад, предаде Франс прес.

Боевете започнаха в събота, след като коалиционните сили бяха нападнати с леко стрелково оръжие от два камиона, се казва във военно комюнике. Американските войници отвърнаха и подгониха нападателите с подкрепата на хеликоптери, които унищожиха двата камиона с оръжие, муниции и експлозиви. Сраженията продължиха и в неделя.

Докато траеха боевете, беше проведена деликатна операция по спасяването на тежко ранен американски войник, който беше евакуиран с хеликоптер под силен обстрел с леко оръжие и ракети земя-въздух. Говорител на морската пехота описа "невероятното геройство" на пилотския екип.

По-късно били открити телата на 22-ма бунтовници, седем от които били препасани с колани с експлозиви. Намерени били и 24 самоделни гранати и други оръжия. Един бунтовник бил убит преди операцията, а двама били арестувани.

Групата мъже се опитвали да стигнат до оперативната база в Анбар, бастион на сунитската съпротива, съобщи американската армия. В района сигурността се е повишила, след като местните племена обединиха усилия с коалиционните сили за борба срещу Ал Кайда, изтъкна армейски източник.