Над 90 цивилни загинаха при въздушен удар в Афганистан
Над 90 цивилни загинаха при въздушен удар в Афганистан / снимкa: БГНЕС

Над 90 цивилни афганистанци са убити в петък по време на въздушния удар на коалиционните сили под американско командване в окръг Шинданд на провинция Херат. Това съобщи комисията, изпратена от президента Хамид Карзай, за да разследва случая, предаде Франс прес.

Бомбардировките на коалиционните сили са били много тежки, голям брой къщи са унищожени, а над 90 цивилни, предимно жени и деца, са били убити, заяви министърът на религиозните въпроси Нематола Шахрани, който е ръководител на следователите. Днес ще трябва да се срещна с американски войници, които твърдят, че в района е имало талибани, но трябва да го докажат, защото досега не е ясна причината за бомбардировките на коалицията, заяви Шахрани.

Няма координация между афганистанските и международните сили, въпреки многократните молби на президента - чуждестранните войници не координират операциите си в Афганистан, отбеляза министърът.

Хамид Карзай острани афганистанския генерал Джаландар Шах заради небрежност и укриване на информация във връзка с петъчния удар на коалицията в Херат, съобщи АФП.