Над 8,4 млрд. евро са щетите в Керченския пролив
Над 8,4 млрд. евро са щетите в Керченския пролив / netinfo

По предварителна оценка щетите от екологичната катастрофа в Керченския пролив възлизат на 304 милиарда рубли (над 8,4 милиарда евро), заяви за Интерфакс началникът на Азовско-Черноморското териториално управление на Госкомриболовство Николай Безирганин.

Безирганин каза, че тази сума включва не само непосредствените щети от катастрофата, но и последиците, чието отстраняване може да отнеме 10 години. „Сумата на щетите включва не само измирането на рибата, но и целия комплекс проблеми, свързан с развитието на биоресурсите, включително и загубата на хранителната база (планктона)”, посочи той.

Много видове риби, които хвърляха хайвера си в тази акватория, в скоро време могат да останат без храна, посочва БГНЕС. Освен това по време на бурята бяха унищожени голяма част от средствата за риболов и така повечето от рибарите останаха без работа, допълни Безирганин. Той не изключи сумата на щетите да се увеличи, защото за абсорбирането на разлелия се мазут се използват химични вещества, които също влияят отрицателно на морската флора и фауна.