Над 80 души загинаха при атентати с коли бомби в иракската столица Багдад.

При два атентата с коли бомби загинаха повече от 20 души, предадоха световните агенции, като се позоваха на полицейски източници.

Първият автомобил е бил взривен на входа на квартал Хазимия, който е с преобладаващо шиитско население. Убити били 15 души, а 33 - ранени. Втората кола бомба се взривила в квартала със смесено население Джамея, в западната част на Багдад. Загинали 7 души и 20 били ранени.

Никой не е поел отговорност за атаките.

Бомби в Багдад убиха 14 души

По-рано днес пикап с експлозиви се взриви в шиитския квартал на иракската столица Садр. Убити бяха 64 души и десетки бяха ранени. Отговорност за тази атака пое джихадистката групировка "Ислямска държава".

Пикапът, зареден с експлозиви, се взривил в пиковите часове недалеч от салон за красота на оживен пазар в шиитския квартал Садр. Повечето от жертвите са жени, а много от ранените са в критично състояние, съобщиха полицейски и болнични източници.

Информационната агенция Амак, която подкрепя ИД, съобщи, че атентатор самоубиец е имал за мишена среща на бойци от шиитски милиции.

Десетки жертви след атентат в Багдад, ИД пое отговорността

Ултратвърдолинейната сунитска групировка, която смята шиитите за вероостъпници, пое отговорност за атентат в квартала Садр през февруари, когато бяха убити 70 души, припомня Ройтерс.

Битката с ИД разпали още повече конфликта между привържениците на различните клонове на исляма в Ирак, най-вече между сунитите и шиитите. Това насилие застрашава да подкопае усилията на оглавяваната от САЩ коалиция за прогонване на групировката от обширните райони в Северен и Западен Ирак, които завзе през 2014 г.

Източник: БТА