Над 700 ареста за терористична дейност са извършени миналата година в ЕС
Над 700 ареста за терористична дейност са извършени миналата година в ЕС / netinfo

Над 700 ареста за терористична дейност са извършени миналата година в Европейския съюз, съобщи Европол, цитирана от Асошиейтед прес и Франс прес.

В разпространен днес доклад за терористичната заплаха в съюза агенцията за полицейско сътрудничество пише, че общо 706 души са били задържани в 11 държави. Половината от тези арести са били във връзка с ислямистки заплахи.

През 2006 г. на територията на 25-те страни членки са били извършени близо 500 свързани с тероризъм престъпления. Повечето са били дело на сепаратисти и националисти на френския остров Корсика и испанската автономна област Страната на баските, но не е регистрирана нито една успешна ислямистка атака. За

отбелязване е и фактът, че не е имало нито едно свързано с тероризъм престъпление в 10-те държави, които се присъединиха към Европейския съюз през 2004 г.

В доклада обаче се предупреждава, че много терористични организации имат активно присъствие на територията на съюза, като някои от тях го използват за логистична база и набиране на средства.

Докладът бе разпространен в момент, когато представители на страните членки обсъждат предложенията за засилване на правомощията на Европол с цел подобряване на полицейското сътрудничество в борбата с трансграничната престъпност и тероризма, отбелязва Асошиейтед прес. Агенцията, която бе създадена през 1994 г. за борба със сериозните международни престъпления и тероризма, предоставя на 27-те страни членки информация за извършени престъпления.

В документа се предупреждава, че ЕТА е възстановил капацитета си за извършване на атентати след обявеното от нея през март миналата година прекратяване на огъня. Според агенцията баската сепаратистка организация отново е способна да

извърши добре организирани атентати срещу мишени на високо ниво.

След прекратяването на огъня ЕТА е използвала баска младежка организация, за да извърши голям брой нападения със слаба интензивност с цел поддържане на натиска върху испанското правителство, отбелязва Европол.

В неделя ЕТА остави отворена вратата за "сценарий без насилие", припомня Франс прес. Баската сепаратистка организация обаче потвърди намерението си да не се отказва при сегашните условия от въоръжената борба за независимост на Страната на баските, която взе 819 жертви за близо 40 години.