/ БГНЕС
Над 5500 души се включиха в общонационалните протести на френските "жълти жилетки", които се провеждат за 16-а поредна събота, предаде ТАСС, цитирайки данни на вътрешното министерство.
 
Над 1300 души участваха в протести в Париж към 14 ч. местно време (13 ч. по Гринуич), което е значителен спад в сравнение с предишната събота. До момента при протестите във френската столица са задържани девет души.

16-и пореден протест на „жълтите жилетки“ във Франция

жълти жилетки във Франция
БГНЕС

През последните месеци във Франция вече бяха организирани 15 общонационални протеста, които в много големи градове бяха съпровождани от продължителни сблъсъци със силите на реда. Инциденти имаше и тази събота. В град Нант силите на реда използваха сълзотворен газ срещу "жълти жилетки", опитали да се отклонят от съгласувания с властите маршрут и да излязат на централни улици.
 
Сблъсъци имаше и в Лион, където също беше използван сълзотворен газ срещу агресивно настроени протестиращи.

жълти жилетки във Франция
БГНЕС

В град Бордо група от десетки участници в шествието организираха протест на гарата. Някои от тях излязоха на релсите и започнаха да хвърлят фойерверки. След намесата на полицията "жълтите жилетки" продължиха прекъснатото шествие.
БТА