Над 5000 йорданци протестират с искане за реформи
Над 5000 йорданци протестират с искане за реформи / снимки: Reuters

Над 5000 йорданци се стекоха по улиците на Аман след петъчната молитва с искане за политически реформи, в това число разпускане на долната камара на парламента, предаде ДПА. Десетки хора участваха в отделна демонстрация в подкрепа на режима, казаха очевидци.

Стотици полицаи са разположени в центъра на столицата, за да охраняват главната демонстрация, която започна от голямата джамия Хусейни и включва опозиционни лидери, синдикалисти и независими активисти. Участниците скандират също в подкрепа на либийското въстание.

Те искат също да се затвори посолството на Израел в Аман и да се възстанови конституцията от 1952 г., която гарантира формиране на представително правителство, пише БТА. Оттогава конституцията бе променяна няколко пъти така, че демокрацията в страната отслабна, твърдят критици.

Над 5000 йорданци протестират с искане за реформи
netinfo

Йорданското правителство създаде комисия, която да преразгледа избирателния закон на страната в опит да успокои протестиращите, призоваващи за по-голям политически избор.

Осемчленната комисия ще разговаря със синдикати, политически партии, граждански организации, независими политици и военни от запаса, съобщи говорителят на правителството Тахир ал Удуан. Председател ще бъде премиерът Маруф Бахит. Комисията разполага с три до шест месеца, за да изготви конкретни предложения.

Целта е да се изготвят истински реформи, включително обновен избирателен закон, който да гарантира парламентарно участие на силни партии.

Над 5000 йорданци протестират с искане за реформи
netinfo