Над 50 души са загинали при наводнения и свлачища в Бразилия
Над 50 души са загинали при наводнения и свлачища в Бразилия / снимка: БГНЕС, архив

Наводнения и свлачища отнеха живота на 58 души в Бразилия, където валят проливни дъждове, съобщи ИТАР-ТАСС. Стихията причини най-силни щети в икономически развитите щати Сао Пауло и Минас Жераис.

Пороите превърнаха много улици в Сао Пауло в бурни реки и влачеха по тях преобърнати коли. Автомобилното движение бе напълно блокирано в много райони от мегаполиса с близо 20-милионно население, посочва агенцията.

Властите на щата Минас Жераис обявиха извънредно положение в 65 местни градове. Мярката дава възможност да се използват средства от специални бюджетни фондове за кризисни ситуации.

Прелелите реки разрушиха и 65 моста в щата. Според службата за гражданска защита, 13 хиляди души са временно евакуирани заради наводненията.

Бразилските синоптици не очакват времето да се подобри - в близките дни според тях обилните дъждове ще продължат, посочва ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

От началото на годината Бразилия е тежко засегната от силни дъждове. Според властите, наводненията са оставили без дом над 100 000 души в четири югоизточни щата и са причинили смъртта на повече от 30 човека, съобщи Асошиейтед прес.