Над 45 % от младите германци са негодни за военна служба
Над 45 % от младите германци са негодни за военна служба / cнимка: БГНЕС

Близо половината от германските граждани, на възраст да служат в армията, са обявени за негодни за военна служба, съобщи всекидневникът "Ханделсблат", цитиран от АФП.

От 451 300 хиляди младежи на възраст да отбият задължителната си военна служба годни са се оказали само 54,9 на сто, съобщава вестникът, позовавайки се на говорител на министерството на отбраната. За противниците на наборната служба най-новите данни свидетелстват за абсурдността и нееднаквото отношение при настоящата система.

Според асоциацията на германските антимилитаристи числата не означават, че здравето на младите германци масово се е влошило, а че военните власти предпочитат да се освободят масово от наборниците, от които има все по-малка необходимост.

От месеци задължителната военна служба е подложена на остри критики в Германия - една от последните големи западни държави, в които тя все още съществува.

От процента на годните за служба трябва да се приспадне значителен брой освободени по семейни причини, както и всички, които предпочитат да бъдат на гражданска служба, а предвид снижените нужди на самата армия, се оказва, че военната си служба отбиват не повече от 20 на сто от хората в подходяща възраст.