Над 40 души убити в Ирак през днешния ден
Над 40 души убити в Ирак през днешния ден / netinfo

41 души са убити в Ирак днес. Най-малко 17 цивилни загинаха при операция на американската и иракската армия в Багдад, съобщи ДПА, като се позова на независимата агенция Гласовете на Ирак (VOI).

17 цивилни бяха убити и много други ранени при въздушен удар срещу скривалища на бунтовници в Хусайния, в покрайнините на Багдад. Нападението е част от операцията за възстановяване на сигурността, започнала през февруари.

Шестима бойци са убити, а петима ранени при този въздушен удар срещу Хусайния - шиитска крепост в североизточен Багдад, според източници от американската армия и иракската полиция. Данните на армията се различават от тези на иракската полиция и медицинските власти, според които 18 цивилни са загинали при атаката, а 21 са ранени, съобщава Асошиейтед прес.

Също в Багдад най-малко петима души бяха убити, а 12 ранени при експлозия на крайпътна бомба в източния район Ал Баладия, съобщи ДПА, позовавайки се на Ал Джазира.

Извън Багдад войници на САЩ и Ирак убиха 18 бойци и арестуваха 62-ма при две атаки в Баакуба, столицата на провинция Диала, на 57 км североизточно от Багдад. При операцията са обезвредени две коли бомби и са конфискувани боеприпаси. При втората атака в квартала Ат-Тахрир в старата част на Баакуба, 13 бойци са убити и 16 арестувани. Открита е полева болница, в която се лекуват ранени членове на Ал Кайда.

В Наджаф, на 160 км южно от Багдад, е убит помощник на най-високопоставения шиитски духовник в Ирак аятолах Али ас Систани, каза говорител на Систани. Убитият е Абдул Фалак, директор на отдела за граждански права в администрацията на Систани.

Коалиционните сили арестуваха 18 заподозрени терористи при акция срещу членове на Ал Кайда близо до сунитска джамия в Багдад, съобщи Франс прес, като се позова на американската армия.

Иракският премиер Нури ал Малики призова парламента да не излиза във ваканция или да я намали до две седмици, за да може да приеме важни закони за възстановяването на сигурността, икономиката и националното единство на Ирак, предаде Асошиейтед прес.