Над 40 арестувани в Италия за корупция при получаване на европейски помощи
Над 40 арестувани в Италия за корупция при получаване на европейски помощи / netinfo

Четирийсет и пет души бяха арестувани в Италия по обвинения в корупция и измами при получаването на помощи от Европейския съюз. Това съобщи полицията в южната област Калабрия, предаде Франс прес.

Задържаните са чиновници, председатели на кооперативи и производители на плодове. Освен в Калабрия, арести са извършени в централните области Тоскана и Лацио и северната Пиемонте.

Задържаните получили с измама от европейските фондове около 50 милиона евро. Те раздували количеството на произведената продукция, на пласираните и непродадени плодове и издавали фактури за неосъществени услуги.

Също в Южна Италия 30 души бяха задържани, а 56 други станаха обект на предварително разследване през януари миналата година по обвинения в измами с цел получаване на 10 милиона евро субсидии по линия на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз /ОСП/, отбелязва Франс прес.

Трима италианци - чиновник от Европейската комисия, помощник на европейски депутат и бизнесмен бяха подведени под отговорност и арестувани през януари 2007 г. за предполагаемата им роля в корупционна афера в европейските институции, при която са били източени милиони евро.