/ iStock/Getty Images
Над 30 руски бойни кораба започнаха тренировъчни маневри близо до Кримския полуостров като част от по-големи военноморски учения, предаде Ройтерс, като се позова на Черноморския флот на Русия.

Това стана на фона предупрежденията на Съединените щати и други западни държави, че Русия може да нападне Украйна "във всеки един момент". В резултат руските военни придвижвания са следени много внимателно.

Над 30 руски бойни кораба са излезли от черноморските пристанища Севастопол и Новоросийск "в съответствие с програмата на ученията" близо до Крим, който Русия анексира от Украйна през 2014 г. Целта на маневрите е да бъде отработена отбраната на крайбрежието на полуострова, базите на Черноморския флот, икономически обекти и морските комуникации, пише в съобщението.

През януари Русия обяви, че ще проведе през февруари и март големи военноморски учения от Тихия до Атлантическия океан, припомня Ройтерс.

Агенцията определя маневрите като поредната демонстрация на сила от страна на Москва, чиито въоръжени сили се активизираха от началото на ескалацията на напрежението със Запада.
БТА