В стремежа си да предотвратят нова масова вълна от протести, иранските власти извършиха десетки арести през уикенда, като демонстрация на сила във връзка с годишнината от смъртта на Махса Амини, предаде ДПА.

Най-малко 260 души са били задържани в рамките на 24 часа във връзка с годишнината от най-масовите вълнения в най-новата история на Иран, съобщи в днес вестник "Шарх", цитирайки официални данни.

Правоохранителните органи заявиха, че арестите са извършени заради нарушения на обществената сигурност, подстрекаване към протести и притежание на оръжие.

Смъртта на младата иранка от кюрдски произход Амини, от която вчера се навърши първата годишнина, предизвика вълна от протести в цял Иран в края на 2022 г.

В навечерието на годишнината иранските органи на реда предприеха строги мерки за сигурност, за да предотвратят нова вълна от демонстрации.
Въпреки това снощи в южната провинция Фарс при очевидно нападение на дисиденти е бил убит член на прословутите ирански паравоенни сили

"Басидж" ("Мобилизация"), съобщи държавната телеграфна агенция ИРНА.

Двама неидентифицирани нападатели на мотоциклет се приближили до група бойци на "Басидж" и открили огън, като убили един и ранили трима от тях в град Нурабад.

В съобщението се казва, че нападателите са избягали от мястото на инцидента, но не се дава повече информация за това кои може да са извършителите.

Силите "Басидж" са създадени след революцията от 1979 г., когато монархията е премахната и е обявена Ислямска република.
Организацията работи под ръководството на Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КГИР) и изигра основна роля при потушаването на протестите - включително масовите демонстрации, които избухнаха миналата година след смъртта на Махса Амини в полицейския арест.
Алексей Маргоевски/БТА