Над 20 убити в Дака, 200 души са арестувани
Над 20 убити в Дака, 200 души са арестувани / снимка: БГНЕС

Разбунтувалите се войници от паравоенното формирование за охрана на границите на Бангладеш са убили неговия генерален директор генерал Шакил Ахмед, съобщава местният вестник "Дейли стар", цитирайки офицер, оцелял при бунта, предаде ЕФЕ. Според подполковник Сайед Камрузаман генерал Ахмед е бил застрелян още в първите минути на метежа заради ожесточен спор за заплатите.

 

Камрузаман посочва още, че досега са идентифицирани телата на 21 от жертвите на кървавия метеж, сред които има четирима цивилни. Освен това стотина офицери са в неизвестност. Самият подполковник е бил ранен при стрелбата, но оживял.

 

Той разказва, че малко след избухването на скандала с командния състав на корпуса "Бангладеш райфълс" войниците строили офицерите в редица и открили стрелба, като първо убили генерал Ахмед. Метежниците сложиха оръжие след 36 часа, когато премиерът Шейх Хасина им постави ултиматум, че няма да се спре пред нищо, за да възстанови реда.

 

 

Силите за сигурност на Бангладеш са арестували близо 200 души от граничните войски на страната, които бягали от казармите в цивилно облекло. „Бяха ни дадени заповеди да арестуваме метежниците“, заяви говорител на Батальона за бързо реагиране, елитната сила на страната за защита на вътрешната сигурност. Той изтъкна още, че по всички пътища около казармите на граничните войски и излизащи от столицата са разположени контролни пунктове, а превозните средства се претърсват.