Над 150 тела на зверски убити хора открити в Нигерия
Над 150 тела на зверски убити хора открити в Нигерия / БГНЕС

Над 150 тела на зверски убити хора бяха открити в кладенци и канализационни ями в селище в централната част на Нигерия, където тази седмица имаше кръвопролитни сблъсъци между християни и мюсюлмани, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

През последните дни въоръжени християнски и мюсюлмански групи избиха стотици хора в град Джос и околните населени места, преди властите да изпратят армията в опит да спрат насилието. Ройтерс цитира местен служител, който казал, че току-що се връща от селището Куру Янтар, където били открити повече от 200 трупа. Служители на Червения кръст заявиха, че преброяването на телата продължава и не се ангажираха с конкретни числа.

Правозащитната организация "Хюман райтс уоч" заяви, че на 19 януари въоръжени мъже нападнали селото и започнали да избиват населението, състоящо се предимно от мюсюлмани. Някои били изгорени живи. Сред жертвите имало и двайсетина деца, като някои от телата били изгорени, други - нарязани с мачете. "Хюман райтс уоч" призова властите да разследват данните за избиването на поне 150 мюсюлмански жители.

По думите на мюсюлмански представители при сблъсъците са били убити най-малко 364 мюсюлмани. Засега няма информация за жертвите сред християнската общност. Според Червения кръст 17 000 души са били принудени да напуснат домовете си заради насилието и да потърсят подслон в болници, училища и други обществени заведения, посочиха Ройтерс и АП.