/ БГНЕС
Над 130 души са починали и близо 6000 са се заразили с новия коронавирус в Китай. Редица страни евакуираха своите граждани от китайския град Ухан - епицентър на епидемията - или се готвят да го направят на фона на продължаващото разпространение на заразата в чужбина.

132 души са починали от вируса, който се появи в Ухан в края на миналия месец, а 5974 са се заразили в континентален Китай, сочат най-новите данни на китайските власти, предадоха световните агенции. Почти всички смъртни случаи са регистрирани в централната китайска провинция Хубей, с главен град Ухан, отбелязва АП.

Освен в континентален Китай, общо 13 случая са регистрирани в два китайски специални административни района - осем в Хонконг и пет в Макао. Заразата се разпространи и в повече от 10 други държави. С това общият брой на заразените по света надхвърля 6000, отбелязва АП.

Започна евакуацията на чужденци от заразения с вирус град Ухан

По данни на агенцията 14 случая са били регистрирани в Тайланд, 8 в Тайван, по 7 в Малайзия и Сингапур, 6 в Япония, 5 в Австралия, 5 в САЩ, по 4 в Южна Корея, Франция и Германия, 3 в Канада, 2 във Виетнам, най-малко един от семейство в Обединените арабски емирства и по един в Непал, Камбоджа и Шри Ланка.

ОАЕ съобщиха днес за първи потвърден случай на заразата в страната, а вероятно и в целия Близък изток.

Заразеният човек е дошъл със семейството си от китайския град Ухан, откъдето тръгна разпространението на вируса в края на миналия месец. Той е в стабилно състояние и под медицинско наблюдение.

Редица страни евакуираха гражданите си от Ухан или се готвят да го направят.

Отменяме резервации за Китай заради коронавируса

Япония евакуира със самолет 206 свои граждани от централния китайски град. Петима от тях бяха настанени в болница със симптоми на болестта, съобщи ДПА, като се позова на правителството.

Четирима души имат кашлица и треска, но не са в "толкова сериозно" състояние. Петият е бил настанен в друга болница в столицата Токио, като не бяха дадени повече подробности. Американски самолет е излетял за Ухан, за да евакуира до 240 граждани на САЩ, съобщи Държавният департамент, цитиран от АП.

Австралия иска да евакуира своите граждани от китайската провинция Хубей и за целта е преустроила лагер за настаняване на кандидати за убежище на остров в Индийския океан в карантинен център. Властите смятат, че в района на епицентъра на епидемията има 600 австралийци, предаде АФП.

Пекин към СЗО: Китай има ресурс да победи коронавируса

Малайзия и Филипините също се готвят да евакуират десетки свои граждани от Ухан.

Папуа Нова Гвинея обяви, че повече няма да допуска на своя територия хора, идващи от Азия - радикална мярка с цел да не допусне появата на вируса на в страната, съобщи АФП.

Руският премиер Михаил Мишустин нареди на държавната агенция за защита на потребителите да подготви национален план за предотвратяване на разпространението на вируса, предаде Ройтерс. В Русия няма потвърдени случаи на заразата. Между страната и няколко китайски града обаче има полети всеки ден. Според прогнози освен това 2 милиона китайски туристи са посетили Русия миналата година. Руските власти започнаха да проверяват всички руски туристи, завръщащи се от Китай, дали не са заразени.
БГНЕС