/ iStock/Getty Images
В съвместна операция с Италия и Европол испанската полиция задържа на остров Тенерифе 106 лица, заподозрени в пране на пари за италиански мафиотски групировки, съобщи днес пресслужбата на главното управление на полицията, предаде ТАСС.

Задържаните са заподозрени също в измами, търговия с наркотици, отвличане и осакатяване на хора, изготвяне на фалшиви документи, принуда, грабежи, съпроводени с насилие, и незаконно притежание на оръжие.

Органите на реда заявиха, че миналата година предполагаемите престъпници са изпрали над 10 милиона евро благодарение на използването на схеми за измама в киберпространството в цяла Европа.

Понастоящем вече са блокирани 118 банкови сметки, които може да са свързани с вероятните престъпници.

Испанската полиция смята, че при извършване на престъпната си дейност в кралството задържаните са успели да се внедрят в корпоративни структури, банки и адвокатски кантори.
През март испанските органи на реда задържаха в Барселона един от влиятелните босове на калабрийската мафия Ндрангета Джузепе Ромео. От 2018 г. той се укриваше от правосъдието , а през ноември 2020 г. беше осъден в Италия на 20 години затвор за търговия с наркотици и пране на пари.

Ромео живеел в Германия, но редовно пътувал между Калабрия, Ломбардия и Северозападна Европа, за да сключва сделки с доставчици на наркотици в Белгия, Нидерландия и Германия.
БТА