Над 100 са жертвите на атентатите в Мумбай
Над 100 са жертвите на атентатите в Мумбай / снимка: БГНЕС

Над сто души бяха убити и близо 300 бяха ранени при серия от координирани нападения, извършени от тежко въоръжени нападатели в десетина хотели, ресторанти, болници и железопътна гара във финансовата столица на Индия Мумбай, съобщи Асошиейтед прес.

Голяма част от сградата на емблематичния за Мумбай петзвезден хотел "Тадж махал" гори.

Терористите взели за заложници неизвестен засега брой чужденци.

Индийските сили за сигурност продължават опитите си да освободят заложниците и да възстановят контрол върху завзетите от терористите здания. По данни на полицията в Мумбай нападателите са индийски мюсюлмани. Най-малко осем от нападателите били убити при престрелки с полицията и специалните части за борба с тероризма. Ожесточени престрелки имало тази сутрин около здание, в което се намира представителството на ултраортодоксалното еврейско движение "Чабад Лубавич". Предполага се, че равинът, който ръководи представителството, и семейството му, са взети за заложници.

В Министерство на външните работи (МВнР) няма информация за българи, които да се намират в района, в който станаха нападения срещу граждански обекти в Индия. Това каза Драговест Горанов, говорител на Министерство на външните работи (МВнР). Той потвърди, че няма информация за пострадали или загинали българи.

Нападенията започнаха вчера около 21.30 часа местно време /18.00 часа българско време/. Отговорност за терористичния акт пое неизвестна досега ислямистка групировка, наречена Муджахидини от Декан, посочва Франс прес. Говорител на групировката заявил в интервю за индийски частен телевизионен канал, че Муджахидини от Декан настоява индийските власти да спрат преследването на индийски мюсюлмани и да бъдат освободени от затворите всички ислямисти, арестувани заради подривна дейност.

Финансовите пазари в Индия прекратиха дейността си и ще останат затворени за неопределено време, съобщи Ройтерс.

Център на трагедията се оказа петзвездният хотел "Тадж Махал" - една от визитните картички на Мумбай. Снощи във фоайето на хотела нахлули няколко терористи. Отначало поискали от регистраторите да им съобщят номерата на стаите, където са отседнали западни туристи. После влезнали в ресторанта, откъдето отвели около 15 клиенти към горните етажи. Предполага се, че повечето от заложниците са чуждестранни туристи. По-късно в хотела прогърмяха експлозии и той бе обхванат от пожар, който е унищожил по-голямата част от горните етажи.

Засега не се знае какво е положението в другия луксозен хотел - "Оберой-Трайдънт", където снощи е имало само една експлозия. Съобщава се само, че вътре са проникнали елитни армейски части.

Най-големият делови център на Индия Мумбай - бивш Бомбай, не за първи път е сцена на терористични актове. През март 1993 г. бойци на радикални ислямистки групировки извършиха серия от атентати, пи които загинаха 257 души. През юли 2006 г. при бомбени експлозии в градски влакове бяха убити над 180 души и стотици бяха ранени.

Белият дом свика спешно заседание на представители от службите за контратероризъм, разузнаването, отбраната и Държавния департамент във връзка с нападенията в индийския град Мумбай и изрази готовност да помогне на индийското правителство. Президентската говорителка Дейна Перино заяви, че САЩ осъждат терористичните актове и застават рамо до рамо с индийския народ в този драматичен момент. Тя допълни, че президентът Джордж Буш изказва съболезнования на близките на жертвите, както и готовност да помогне на правителството на Индия. На заседанието, свикано от съвета за национална сигурност при президента, ще бъде обсъдена ситуацията в Мумбай, включително от гледна точка на безопасността на гражданите на САЩ, посочи говорителката.