/ БГНЕС
Над 100 000 израелци са подали молби за разрешителни за оръжие през 18-те дни след терористичните атаки на 7 октомври в Южен Израел, заяви израелското министерство на националната сигурност, цитирано от израелската новинарска агенция ТПС.

Преди войната този брой би се приравнил на броя молби за две години. "Ако аз сам не се защитя, никой няма да го направи", заяви Шахар Фишбейн пред ТПС. Младият 23-годишен мъж, който живее в Кадима Цоран в Централен Израел, неотдавна се е уволнил от казармата и е в процес на получаване на разрешително за огнестрелно оръжие. Все още няма представа дали молбата му е одобрена или не е.

"Чакам отговор от министерството на националната сигурност, но получих само объркващо съобщение, че молбата ми е погълната в системата", казва той. Нападението на “Хамас“ срещу пограничните общини в Газа предизвика маса от молби за разрешителни, тъй като Израелските сили за отбрана бяха изненадани от атаките. На военнослужещите им бяха необходими няколко дни, за да възвърнат контрола над териториите.

След нападението министърът на националната сигурност Итамар Бен-Гвир облекчи ограниченията за издаване на разрешителни. Правото на получаване на разрешително беше разширено, така че да включва повече бивши военнослужещи, както и действащи спешни медици и пожарникари.

След телефонно интервю с отдела на министерството за издаване на разрешителни за огнестрелно оръжие, отговарящите на условията граждани без криминално досие или здравословни проблеми вече могат да получат разрешително за оръжие в рамките на една седмица. Гражданите вече имат право да притежават до 100 патрона, в сравнение с предишните 50.

Министерството също така започна да раздава оръжия, каски и бронежилетки на хиляди доброволци в граничните общности и населените места в Юдея и Самария. Израелските граждани нямат законно право да носят лично огнестрелно оръжие и в страната действат строги закони за контрол на оръжията.

Кандидатите трябва да отговарят на изискванията за минимална възраст, да нямат криминално досие и да представят декларация, подписана от лекар, че са физически и психически здрави. Те също така трябва да обяснят пред отдела за лицензиране на огнестрелни оръжия мотива зад желанието си, като видът на разрешеното оръжие зависи от причината, посочена пред властите.

Според Бен-Гвир миналата година отделът за лицензиране на огнестрелни оръжия е отхвърлил 9256 искания. Разрешителните трябва да се подновяват на всеки три години. Този процес включва декларация за здравословното състояние, подписана от лекар, потвърждение за завършване на курс за опреснително обучение и проверка на огнестрелното оръжие, за да се провери дали оръжието е в изправност.
Габриела Иванова/БТА