Над 10 опозиционни партии в Египет се съгласиха на диалог с властта
Над 10 опозиционни партии в Египет се съгласиха на диалог с властта / снимки: Reuters

Над 10 опозиционни партии в Египет приеха предложението на властите да започнат диалог с тях, съобщи ИТАР-ТАСС. На пресконференция лидерите на либералната партия „Нов уафд”, лявата Национална прогресивна партия на единството „Тагаму”, центристката партия „Ал Гад”, насъристите, социалистите, зелените и други движения излязоха със съвместно изявление, с което приеха предложението на президента Хосни Мубарак да започнат преговори с властта за бързо извършване на реформи в страната.

„В ситуация, в която Египет се намира в опасност, решихме да заявим, че приемаме предложението за диалог, за да съхраним безопасността и стабилността на нашата родина и нейните граждани”, се казва в изявлението на опозиционните лидери. „Също така изразяваме нашата солидарност с египетския народ и законните му искания”, добавиха те.

Опозиционните движения поставиха като условие за започване на диалог парламентът да бъде разпуснат веднага щом приключи работа по промяната на конституцията. Те поискаха също така да се започнат разследвания за корупция, както и срещу лицата, които са изложили на опасност живота на хората по време на демонстрациите. Президентът Хосни Мубарак възложи на новоназначения вицепрезидент и бивш шеф на разузнаването Омар Сулейман да започне диалог с опозицията, уточнява БТА.

Над 10 опозиционни партии в Египет се съгласиха на диалог с властта
netinfo


Междувременно държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън призова в телефонен разговор новия египетски вицепрезидент Омар Сулейман да подведе под отговорност виновниците за насилието, което обхвана улиците на Кайро вчера, съобщиха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Клинтън подчерта, че процесът на предаване на властта в Египет трябва „да започне още сега”. Поддръжници на президента Хосни Мубарак хвърляха запалителни коктейли, удряха хора с пръти и нападнаха опозиционните демонстранти с коне и камили, след като армията призова протестиращите да се приберат по домовете си.