Над 10 000 проевропейски демонстранти протестират в центъра на Киев
Над 10 000 проевропейски демонстранти протестират в центъра на Киев / снимки: БГНЕС

Над 10 000 украинци с проевропейски искания се събраха за седма поред неделя в центъра на столицата Киев, за да протестират срещу отмятането през ноември миналата година на украинското правителство от споразумението с ЕС в полза на сближаване с Москва, съобщи АФП.

Един от водачите на опозицията срещу президента Виктор Янукович - световният шампион по бокс Виталий Кличко (на снимката в текста), призова демонстрантите да разширят протестното движение, което в последните седмици позамряха.

Управляващите се правят, че не чуват хората, но ние сме достатъчно силни да победим, заяви Кличко пред множеството, събралото се на киевския площад „Независимост” на първата си демонстрация от началото на новата година.

Кличко каза, че след отбелязването на православната Коледа по стар стил - на 7 януари - очаква „нова вълна протестиращи за подготвянето на общонационална стачка”, отбелязва БТА.

Протестите в Украйна в подкрепа на европейската интеграция не стихват от 21 ноември насам, след като властите се отказаха от подписването на подготвяното три години споразумение за асоцииране с ЕС в полза на икономическото сътрудничество с Русия, припомня АФП.

Над 10 000 проевропейски демонстранти протестират в центъра на Киев
netinfo