Над 10 000 души на протест срещу независимо Косово
Над 10 000 души на протест срещу независимо Косово / снимкa: БГНЕС

Над 10 000 души участваха в протестен митинг в черногорската столица Подгорица срещу независимостта на Косово, предаде Франс прес. Протестът бе организиран от просръбската опозиция в Черна гора.

Участниците в митинга настояха черногорските власти никога да не признават независимостта на Косово и обвиниха САЩ и Европейския съюз, че нарушават международното право.

"Сърбите в Черна гора ще направят всичко възможно Косово да се върне в Сърбия", каза Андрия Мандич, водач на една от партиите в просръбската опозиция. Той настоя властите "да не дръзват да признаят Косово, защото сръбските патриоти няма да им простят".

Множество протестиращи носеха сръбски знамена, руски, гръцки и испански флагове, както и портрети на покойния югославски президент Слободан Милошевич и на руския президент Владимир Путин. Други носеха надписи "Косово е сърцето на Сърбия!" и "Косово е Сърбия".

Около държавните институции и посолствата в Подгорица бяха разположени значителни подразделения на силите за борба с безредици, посочва АФП.