Над 1 млн. души посрещнаха 2008-ма на Тайм скуеър в Ню Йорк
Над 1 млн. души посрещнаха 2008-ма на Тайм скуеър в Ню Йорк / снимки: БГНЕС
Новогодишните празненства бяха белязани с бомбени атентати с 27 ранени в Тайланд, французите изпушиха последните си цигари в кафенетата, преди да влезе в сила забраната, а народите на Кипър и Малта приветстваха като своя валута еврото, съобщи Асошиейтед прес в обзор за посрещането на 2008 г. по света.

Пекин започна новата година с песни и танци в чест на предстоящата лятна олимпиада в Пекин, докато във все още размирния Багдад празненствата бяха рядкост. В Сидни - един от първите големи градове, посрещнали Новата година - един милион души наблюдаваха фойерверките, изстрелвани от прочутия "Харбър бридж".

В Брюксел обаче традиционните фойерверки бяха отменени поради терористичната заплаха, след като миналата седмица бяха арестувани 14 души по подозрение, че готвят опит да измъкнат от затвора активист на Ал Каида. В Париж, където тържествата бяха по булеварда "Шанз Елизе" и край Айфеловата кула, бяха на патрулна служба около 4500 полицаи и 140 служители на гражданска защита.

В Тайланд армейски говорител каза, че мишена на петте избухнали бомби са били туристи в хотел и зона за нощни увеселения. При атентатите, вероятно дело на ислямски екстремисти, бяха ранени 27 човека.

Над 1 млн. души посрещнаха 2008-ма на Тайм скуеър в Ню Йорк
netinfo

Хиляди хора се събраха на "Червения площад" в Москва, за да посрещнат Новата година с концерт, да погледат фойерверките или да се попързалят с кънки са ледената площадка срещу билети от 2008 рубли (56 евро). Новата година ще промени навиците на французите, които от 1 януари ще трябва да отвикнат от тютюневия дим в кафенетата и ресторантите.

 

От полунощ "новаците" в ЕС Кипър и Малта започнаха да използват еврото като парична единица вместо кипърския паунд и малтийската лира. При първия си опит да изтегли евро малтийския премиер Лоурънс Гонци попадна на неработещ банкомат и бе принуден да използва друг.

Над 1 млн. души посрещнаха 2008-ма на Тайм скуеър в Ню Йорк
netinfo
В Лондон на "Трафалгар скуеър" и по бреговете на Темза се събраха множество хора в очакване да чуят 12-те удара на часовника "Биг Бен" от сградата на парламента и да се възхитят на фойерверките. Във Ватикана папа Бенедикт XVI се оплака в новогодишното си послание, че младежите по света "тривиализират", по думите му, секуалността и са потънали в безбожие.

За хомосексуалистите в американския щат Ню Хемпшир в полунощ влиза в сила закон, разрешаващ гражданските съюзи между тях. В Лас Вегас се очаква да се съберат над 300 хиляди души, които освен че посрещат новата година, може да изхарчат над 200 милиона долара в столицата на хазарта.

Над един милион души посрещнаха на Таймс Скуеър в Ню йорк настъпването на Новата година на източното крайбрежие на САЩ, съобщиха информационните агенции. Началото на традицията Новата година да се посреща на Таймс скуеър бе поставено точно преди сто години. Тогава за пръв път се появява и гигантското кълбо, символизиращо света - през 1907 г. то е било изработено от стомана и дърво и е било осветено от сто 25-ватови лампи.Тази година кълбото е изработено от кристали "Уотърфорд" и се осветява от 9 576 светодиода. Кълбото се спуска по мачтата на покрива на небостъргача, намиращ се на Таймс скуеър 1. Тържеството не мина без строги мерки за сигурност. На площада не бяха допускани хора в нетрезво състояние или с големи раници на гърба.