Нацисти строили в Аржентина бункери с дебели 3 метра стени
Нацисти строили в Аржентина бункери с дебели 3 метра стени / снимка: БГНЕС

Аржентински изследователи откриха на границата с Парагвай бункери, които е трябвало да се превърнат в убежище за нацистки престъпници. Както съобщава в неделя местният вестник "Кларин", три изградени от камък съоръжения са открити в средата на селвата в националния парк "Тею Куаре" в западната част на най-северната аржентинска провинция Мисионес.

ЦРУ използвало нацисти шпиони и информатори срещу СССР

"Най-вероятно средата на Втората световна война ВВС на Германия се впускат в реализирането на таен проект за изграждане на убежища за нацисткия елит в отдалечени райони", разказва на журналистите Даниел Шавелсон, директор на Археологическия център на университета в Буенос Айрес и ръководител на изследователската група.

Откриха нацистки тунели за високотехнологични оръжия в Австрия

В близост до сградите, чиито стени са с дебелина около 3 м, учените са открили 16 нацистки монети, датиращи от периода 1938-1941, както и чинийки от германски порцелан.

Въпреки това археолозите стигат до общото мнение, че нацистките престъпници никога не са използвали откритите сега бункери, защото с пристигането си в страната след поражението във войната, разбират, че те биха могли спокойно и открито, за да живеят в легално във всяко населено място. Според официалните данни след края на Втората световна война убежище в Аржентина получават 180 нацистки военнопрестъпници.

Най-големите масови убийци на XX век

Някои от тях получават възмездие още приживе като гестаповеца Адолф Айхман, който е пряко отговорен за избиването на милиони евреи. През 1960 г. той е отвлечен от Аржентина от израелските специални служби "Мосад" и е закаран до Тел Авив със самолет. В Израел е осъден на смърт.