Националните избори в Пакистан може да бъдат преместени
Националните избори в Пакистан може да бъдат преместени / netinfo

Националните избори в Пакистан, които се очакват през януари, може да бъдат преместени след въвеждането вчера на извънредно положение в страната. Това каза заместник-министърът на информацията Тарик Азим Хан, цитиран от Ройтерс.

Хан изрази надежда, че демократичният процес няма да бъде прекъснат.

Президентът на Пакистан Первез Мушараф вчера обяви извънредно положение и поиска извънредни правомощия, за да затвърди властта си срещу засилващите се заплахи за неговото управление, идващи от ислямистките бойци, враждебното съдийско съсловие и политическите съперници.

Часове след обявяването на извънредното положение пакистанските власти предприеха мащабна акция и арестуваха стотици опозиционери и юристи. Арестувани са 300 правозащитници, юристи и опозиционери, в това число водещ лидер от партията Пакистанска мюсюлманска лига с председател бившия премиер в изгнания Миан Мохамад Наваз Шариф.

Източник от Пакистанската народна партия на бившата премиерка Беназир Бхуто посочи, че около 200 привърженици на партията са арестувани в централната провинция Пенджаб, която е политически най-влиятелната в страната.

Бхуто, която след осемгодишно изгнание се завърна в родината си с благословията на Мушараф, вчера кацна в Карачи след кратко посещение при семейството си в Дубай. Опозиционната лидерка зае твърда позиция против извънредното положение, което тя определи като "военно положение".

Сега ключов момент за страната ще бъде дали Бхуто ще призове за улични протести и ще рискува да бъде арестувана, или ще се опита да убеди Мушараф да промени решението си, отбелязва Ройтерс.

Опозиционни партии призоваха за протести утре в югозападната провинция Белуджистан. Лидерът на ислямската коалиция Мутахида Маджлис-е-Аамал, Амир Кази Хусеин Ахмад, който е отявлен критик на Мушараф, призова хората да излязат на улицата и да свалят военния диктатор.

Полицията постави под домашен арест водещия опозиционер и бивш шампион по крикет Имран Хан, тъй като той също призова пакистанците да излязат на улицата. Хан обаче успя да избяга от дома си в Лахор.