Началникът на кабинета на Кунева е ирландец
Началникът на кабинета на Кунева е ирландец / netinfo

Ирландецът Джон Бел е одобрен за началник на кабинета на българския член на Европейската комисия Меглена Кунева, отговаряща за защитата на потребителите.

Почти пълният състав на кабинета бе разгласен тук за журналисти от Хелън Кърнс, говорителка на българската комисарка и също ирландка.

През 2005 година Джон Бел оглавява Групата за стратегия и анализи в Главна дирекция Здравеопазване и защита на потребителите. За всички дейности в тази дирекция преди отговаряше кипърецът Маркос Киприану.

След избирането на Меглена Кунева в Европейската комисия той отстъпи защитата на потребителите като ресор на новата комисарка. Бивш журналист, Джон Бел е завършил колежа Св. Джон в Оксфорд и Университетския колеж в Дъблин.

Заместник-началник на кабинета ще е финландецът Кристиан Хедберг. От 2004 година той е бил в кабинета на отговарящия за разширяването комисар Оли Рен. През това време е работил много по въпроси, свързани с България, Румъния и Хърватия. Кристиан Хедберг е завършил Университета в Амстердам, а преди това е бил в Икономическото училище в Турку, Финландия.

Членове на кабинета са също българите Живка Станева и Ярослав Голев, белгийката Сабине Званпул и италианката Кристина Кастаньоли. Говорителка е Хелън Кърнс.