На севернокорейски ядрен полигон е забелязана активност
На севернокорейски ядрен полигон е забелязана активност / снимка: БГНЕС
На ядрения полигон, където на 9 октомври 2006 г. Северна Корея извърши първия си подземен ядрен опит, неотдавна е била забелязана активност, съобщи южнокорейската осведомителна агенция Йонхап, цитирана от Франс прес и ИТАР-ТАСС.

Дим с неизвестен произход е бил засечен на няколко места на полигона Хвадери, близо до град Килджу в североизточната част на страната. Южнокорейското разузнаване внимателно анализира тази информация, за да определи дали Пхенян отново се готви да използва полигона, заявил правителствен източник в Сеул, пожелал анонимност. Предполага се, че там се изгарят защитни костюми и друго снаряжение, използвани при дезактивация на обекта.

Според други източници, цитирани от Йонхап, Северна Корея може би симулира активност, за да засили дипломатическия натиск върху САЩ на фона на настъпилата безизходица на преговорите за ядрената програма на Пхенян.

Американският главен преговарящ по севернокорейската ядрена програма Кристофър Хил пристигна днес в Пхенян, за да се опита да спаси преговорите, започнали през 2003 година.