На преки от експлозията в Манхатън намериха тенджера, свързана с жици и телефон
На преки от експлозията в Манхатън намериха тенджера, свързана с жици и телефон / БГНЕС

Взривно устройство беше открито близо до мястото на взрива в квартал "Челси" в района на Ню Йорк Манхатън, където бяха ранени 29 души, заяви в Туитър Хари Уедин, началник на отдел "Специални операции" към нюйоркската полиция, предаде Ройтерс. Представител на правоохранителните органи каза пред Асошиейтед прес, че експлозията изглежда е дошла от намерената кутия за инструменти, използвана в строителството.

Експлозия разтърси Манхатън, най-малко 29 души са ранени (СНИМКИ)

Малко по-късно на няколко преки от експлозията в Манхатън бе намерено и второ устройство - тенджера под налягане, свързана с жици и мобилен телефон и поставена в пластмасова торба.

Сапьорският отдел на полицията на Ню Йорк безопасно отстрани подозрителното устройство. То ще бъде занесено на полицейския полигон в Бронкс.

Тенджери под налягане, пълни с експлозиви и задействани с часовникови механизми, бяха използвани от двама братя в щата Масачузетс при бомбените нападения срещу Бостънския маратон през 2013 г., в които бяха убити трима души, а над 260 бяха ранени, припомня Ройтерс.

Експлозията в Манхатън се разследва. Засега няма данни да става дума за терористична проява, заяви кметът на Ню Йорк Бил де Блазио.

Повечето пострадали при експлозията са с леки наранявания от охлузвания и натъртвания, един човек е със сериозна прободна рана. Не се е наложило районът да се евакуира.

Източник: БТА