На 8 февруари ще се състоят предварителни военни преговори между Северна и Южна Корея
На 8 февруари ще се състоят предварителни военни преговори между Северна и Южна Корея / снимка: Reuters

Южна и Северна Корея са се споразумели двустранните предварителни военни разговори да се състоят на 8 февруари, съобщи отбранителното ведомство в Сеул.

Двете корейски държави се съгласиха, че трябва да обсъдят миналогодишните две кръвопролитни атаки на Севера срещу Юга, в които загинаха 50 души.

Преговорите на 8 февруари трябва да подготвят дневния ред на следваща среща на военни на по-високо, вероятно министерско равнище, припомнят Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.

Южнокорейският президент Ли Мюн-бак заяви, че Северът трябва да поеме отговорността си за двете нападения през миналата година - потопяването на южнокорейски боен кораб и артилерийския обстрел срещу южнокорейски остров, предаде АП.

Според президента на Юга, Северът трябва да се откаже от маниера си да извършва провокации, ако иска да подобри отношенията си с останалия свят. Ли Мюн-бак добави, че е готов за преговори със севернокорейския лидер Ким Чен-ир, но преди това Пхенян трябва да промени поведението си и да прояви откровеност.