/ Община Стара Загора
Бившият генерален секретар на ООН, перуанският дипломат Хавиер Перес де Куеляр почина в Перу на 100-годишна възраст. Това съобщи в сряда перуанската радиостанция RPP, позовавайки се на изявление на сина на дипломата Франсиско.

"Баща ми почина след трудна седмица. Той почина в 20:09, да почива в мир", радиостанцията цитира думите на Франсиско Перес де Куеляр. Съобщава се, че Перес де Куелар, който беше генерален секретар на ООН между 1982-1991 г. е издъхнал в дома си.

Хавиер Перес де Куеляр е роден на 19 януари 1920 г. в столицата на Перу, Лима. От 1940 г. работи в Министерството на външните работи на Перу, заема длъжности в посолствата на страната във Франция, Великобритания, Боливия и Бразилия, бил посланик в Швейцария, а от 1969-1971 г. заема поста посланик на Перу в СССР. На 1 януари 1982 г. той получава поста генерален секретар на ООН и остава два мандата.
 


Перес де Куеляр участва активно в редица конфликти като посредник. През 1982 г. той участва в търсенето на начини за разрешаване на конфликта между Англия и Аржентина около Фолклендските острови. В края на 80-те години помага да бъде сложен край на иранско-иракския конфликт, през 1990 г. се опитва да убеди иракския лидер Саддам Хюсеин да изтегли войските си от Кувейт. През 1991 г.

Перес де Куеляр участва в преговорите за прекратяване на огъня между правителствените сили на Мароко и фронта „Полисарио“ в Западна Сахара, както и в споразумението за прекратяване на гражданската война в Ел Салвадор.

През 1983 г. той създава Световната комисия по околна среда и развитие, в рамките на която е разработена концепцията за устойчиво развитие - баланс между решаването на социални и икономически проблеми и опазването на околната среда.

Малко преди края на втория си мандат той получава (и отклонява) неофициално предложение от някои членове на Съвета за сигурност да се кандидатира за трети мандат (съкратен на две години), защото в търсенето на наследник на поста му до този момент не е намерена консенсусна кандидатура. Съвсем в края на декември 1991 г. такъв кандидат все пак е одобрен и вторият мандат като генерален секретар на Де Куеляр приключва, както е планирано, на 31 декември 1991.
БГНЕС