Министерството на външните работи на Румъния настоява за незабавното освобождаване на всички хора, държани като заложници от терористите на „Хамас“ в ивицата Газа, включително тези с двойно гражданство, израелско и румънско, пребиваващи в Израел. Това заяви говорителят на ведомството Раду Филип пред Диджи24. 

В събота (21 октомври) МВнР на Румъния съобщи за мъж с двойно гражданство - румънско и израелско, който е пленен от терористите на „Хамас“ и е държан за заложник. Той е бил отвлечен от кибуца, основан от прадядо му от Бузау, дошъл в Израел след Втората световна война. Градът е на четири километра от ивицата Газа и на девет километра от Египет. 

„Нашата позиция е недвусмислена. Поискахме, включително и чрез министъра на външните работи, незабавно освобождаване на всички заложници, включително на мъжа с двойно гражданство“, обясни Раду Филип пред Диджи24. По думите му МВнР на Румъния поддържа непрестанна връзка с израелските власти и досега нито посолството, нито консулството са получавали искания за консулска помощ във връзка с изчезването или смъртта на други румънски граждани в Израел. 

„Равносметката към този момент показва четирима убити израелско-румънски граждани с двойно гражданство, един изчезнал с двойно гражданство и още един заложник с двойно гражданство в ивицата Газа“, уточни говорителят на МВнР. 

Той обясни, че граничният пункт между ивицата Газа и Египет е отворен само за достъп на хуманитарни камиони и до момента ситуацията със сигурността не е позволявала безопасната евакуация на приблизително 260 души с румънско гражданство и членове на семействата им, които се намират в региона.

„Нашият начин на намеса е ограничен. Достъпът до и от ивицата Газа е ограничен, така че способността ни да се намесваме също е намалена. Моите колеги в дипломатическите мисии, в консулските служби в Тел Авив, в Израел и в съседните държави са готови да подкрепят всяка възможност, която би позволила излизането от ивицата Газа“, коментира Раду Филип.
Мартина Ганчева/БТА