Мъж с пушка всява паника в Париж
Мъж с пушка всява паника в Париж / БГНЕС

Въоръжен с пушка мъж вся паника във френската столица, предадоха Ройтерс и Франс прес. Полицията в Париж издирва нападателя, който бил с бръсната глава, и който тази сутрин в 10,15 ч. местно време нахлу в редакцията на вестник "Либерасион" и рани тежко помощник фотограф.

Жертвата е в критично състояние в болница. Нападателят е прострелял фотографа в гърдите и стомаха, съобщава БТА.

Редакторът от "Либерасион" Фабрис Русло описа нападателя като мъж на 40 години с много късо подстригана коса. Смята се, че същият нападател е открил 90 минути по-късно стрелба и срещу фасадата на банката "Сосиете женерал" в парижкия бизнес квартал "Дефанс".

Нападателят спрял такси и заставил шофьорът да го закара до булевард Шанз-елизе, съобщи ДПА. Според Ройтерс става дума за случайно спряна от мъжа кола. Шофьорът на автомобила описал пред полицията въоръжения си клиент и описанието съвпадало с кадри от охранителни камери, направени в централата на "Либерасион".

Нападателят, за който се предполага, че е извършител и на нападението от миналия петък срещу френска телевизия, е влязъл в парижкото метро, съобщава в. "Фигаро", като се позовава на свидетелски разкази. За последно мъжът е бил забелязан в 12 ч. местно време да влиза в метростанция на булевард Шан-з-елизе.

Същевременно сайтовете на "Либерасион" и на "Сосиете женерал" станаха обект на хакерска атака, допълва френският вестник. Всеки, който се опитва да влезе в тях, се сблъсква със съобщение за отказан достъп.

Заради двете стрелби мерките за сигурност в Париж бяха затегнати. Над столицата прелита полицейски хеликоптер. Полицията е обградила централите на водещи медии. В редакцията на "Либерасион" пристигна френският вътрешен министър Манюел Валс. Той увери хората там, че полицията ще направи всичко по силите си да залови опасния престъпник.

Подобни уверения направи и министърката на културата и съобщенията Орели Филипети. Тя добави, че за първи път се организира подобно нападение срещу френска медия. Полицията обаче смята, че още в петък същият нападател е заплашил с оръжие служителите на телевизия Бе Еф Ем Ти Ви, но тогава жертви не е имало.

На пресконференция по повод нападенията Манюел Валс не потвърди категорично, че нападението в петък и днешното са извършени от един и същи човек, но каза, че полицията съпоставя фактите.

Седящият до него главен редактор на "Либерасион" Никола Дьомора заяви, че персоналът на изданието е травматизиран от атаката и се оплака от нивото на насилие срещу медиите. Премиерът Жан-Марк Еро осъди нападението и подчерта, че това е невъобразима атака срещу един от стълбовете на френската демокрация - свободата на словото.