/ /iStock
Мъж разкъса и изгори копие на Корана пред най-голямата джамия в шведската столица Стокхолм днес, след като местната полиция разреши провеждането на проявата, предаде Ройтерс.

Този акт може да разгневи Турция, която е блокирала кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, отбелязва агенцията.

Ройтерс припомня, че серия от протести на шведска земя срещу исляма и в защита на правата на кюрдите са повишили напрежението с Анкара, от чиято подкрепа Стокхолм се нуждае, за да може да се присъедини към алианса.

След нахлуването на Русия в Украйна Швеция кандидатства за членство в Организацията на Северноатлантическия договор. Турция обаче, в качеството си на член на алианса, блокира кандидатурата й, като обвини скандинавската държава, че укрива хора, смятани от Анкара за терористи, и поиска екстрадирането им, посочва Ройтерс.

Днес в присъствието на около 200 души единият от двамата организатори на протеста разкъса страници от копие на Корана, избърса с него обувките си, а след това пъхна вътре парче бекон и изгори свещената за мюсюлманите книга. В това време другият протестиращ говореше по мегафон.

Някои от присъстващите скандираха "Аллах е велик" на арабски, на свой ред протестирайки срещу изгарянето на Корана. Мъж бе арестуван, след като се опита да хвърли камък.

Когато пламъците обхванаха свещената за мюсюлманите книга, един от демонстрантите извика "Нека да гори".

Външният министър на Турция Хакан Фидан заклейми акцията.

Шведската полиция няколко пъти отхвърли искания да разреши подобни демонстрации, но съдът удовлетвори жалби срещу тези решения с аргумента, че това е ограничаване на свободата на словото, отбелязва Ройтерс.

Министър-председателят на Швеция Улф Кристершон заяви на пресконференция днес, че не иска да спекулира с това как протестът би повлиял по процедурата по приемане на страната му в НАТО.

"Това е законно, но не и приемливо", каза той и добави, че е работа на полицията да прецени какви действия да предприеме при изгаряне на Корана.

Единият от двамата участници в акцията е Салван Момика, който наскоро в интервю за вестник описа себе си като бежанец от Ирак, който иска Коранът да бъде забранен.

В джамията са били разочаровани от полицейското решение да бъде разрешен протестът точно на мюсюлманския празник Курбан байрам. Това заяви имамът Махмуд Халфи, цитиран от Ройтерс.

"От джамията предложихме на полицаите най-малко да пренасочат демонстрацията на друго място, което е в духа на закона, но те решиха да не го правят", каза Халфи.

По думите на имама до 10 000 души ежегодно посещават централната джамия в Стокхолм за празника Курбан байрам.

В края на януари Турция спря разговорите по кандидатурата на Швеция членство в НАТО, след като датски крайнодесен политик изгори копие на Корана в близост до сградата на турското посолство в Стокхолм, припомня Ройтерс.
Иво Тасев/БТА